Pizza "görögösen"

2010-10-16

sponsored links

Ma ezt találtam ki magamnak ebédre, N.-nek pedig vacsorára. Az övét este frissen fogom készíteni, mert a pizza szerintem csak frissen jó.
A nekem bevált pizzatészta a langalló tésztája, annyi különbséggel, hogy ha pizzát sütök, akkor kb. 2 evõkanál olívaolajat is beledagasztok a tésztába.

Greek style pizza

Hozzávalók egy egyszemélyes pizzához (24 cm):
15 dkg liszt
csipet cukorû
3 g szárított élesztõ
1/2 kk. só
125 ml langyos víz
1 ek olívaolaj

görög feta
egy pici fej lilahagyma
pár szem olajbogyó
reszelt sajt (nekem gouda volt)
3 ek. paradicsomszósz (az amelyik a paradicsomlére hasonlít)
oregano

A lisztet elkeverem az élesztõvel  és a cukorral, rászórom a sót, beleöntöm az olívaolajat és a langyos vizet. Mixerrel kb. 5 percig dagasztom, kézzel szép kerek bucit formázok belõle, lisztezett tálba teszem és folpackkal lezárom a tál tetejét. Megvárom amíg duplájára kel.
A paradicsomszószhoz adok egy kevés borsot, egy kávéskanálnyi olívaolajat és elkeverem. A fetát felkockázom, a hagymát félfõre vágom, az olajbogyókat pedig négybe vágom.
Ha megkelt a tészta akkor átgyúrom és kb. 24 cm átmérõjûre nyújtom (nekem ekkora a kerek lapostányérom). Sütõlemezre teszem és 210 fokra elõmelegített sütõbe teszem 3-4 percre, hogy épphogy elõsüljön.
Kiveszem , megkenem a paradicsomszósszal, megszórom a reszelt sajttal (nekem gouda), nem kell sok belõle, talán egy bõ marék volt, úgy hogy mindenhova kellemesen jusson. Rászórom a fetát, az olajbogyót és a hagymát, úgy hogy mindenbõl mindenhova jusson. Meghintem a tetejét oregánóval és visszateszem a sütõbe kb. 16-17 percre.

A tészát azért teszem be elõsülni egy pár percre, hogy a szósz ne áztassa szét és így tuti mindenhol szépen átsült lesz. A reszelt sajtot pedig azért kerül a szószra közvetlenül, mert összeolvadva a szósszal klassz szaftos lesz a pizza.
Lehet még friss paradicsomszeleteket is tenni rá pluszban feltétként.

Folytats a blogon ... fahejesfeta.blogspot.com/2010/10/pizz...

sponsored links

Keres?s